Pretraži Zdravlje AZ:


Uganuća - tegobe i liječenje

drugi nazivi: SPORTSKE OZLJEDE, istegnuća

Opis

Sportske ozljede, uganuća i iščašenja su obično manje ozljede koje se događaju za vrijeme sportske aktivnosti, tjelovježbe ili neke druge fizičke aktivnosti. Uganuća se odnose na distorziju ili  ozljedu ligamenata i zglobne čahure nastalu zbog naglog, prejakog pokreta u zglobu. Najčešće se događaju u gležnju i vratnoj kralježnici (prometne nesreće). Iščašenje je ozljeda kod koje zglobna glavica izlazi iz zglobne čašice.  Najčešća su u ramenom zglobu i pateli. Patela ili iver je ovalna tetivna kost koja se nalazi na prednjoj strani koljena i daje koljenu njegov karakterističan oblik. Ponekad su kod uganuća i iščašenja potrebni tjedni rehabilitacije.

Uzroci

Uganuća i iščašenja se događaju nakon nagle, neočekivane kretnje te je važno, pogotovo prilikom sportskih aktivnosti pravilno zagrijati svoje mišiće kako bi mogli podnijeti opterećenje. Ozljeda lateralnog ligamentarnog kompleksa gležnja jest najčešća sportska ozljeda, koja čini i do 25% svih sportskih ozljeda, međutim, do takve ozljede može doći i pri svakodnevnim aktivnostima.

Liječenje

Vaš liječnik će najvjerojatnije preporučiti odmor, stavljanje hladnih obloga i podizanje ozlijeđenog područja. Hladni oblozi će smanjiti bol i upalu. Uz obloge, daju se i nesteroidna protuupalna sredstva (ibuprofen, diklofenak), blokatori sinteze prostaglandina (aspirin)  koja poboljšavaju liječenje i ubrzavaju oporavak. Liječnik će preporučiti i zamatanje zahvaćenog područja elastičnim zavojem kao i fizikalnu terapiju koja će ojačati mišiće, zglobove i ligamente.

Lokalno se zahvaćeno područje može premazivati gelovima i kremama s analgeticima, mentolom i kamforom koje smanjuju bol.