Pretraži Zdravlje AZ:


Upala glasnica - tegobe i liječenje

drugi nazivi: LARINGITIS

Opis

Laringitis je upala glasnica u grkljanu karakterizirana promuklošću. Najčešće se radi o laganoj bolesti koja prolazi za tjedan dana. Osim promuklosti, simptomi mogu biti grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i povišena temperatura. Najčešće je uzrokovan nekim virusom iako u pozadini može biti i bakterijska infekcija. Laringitis se može javiti kao posljedica glasnog vikanja i pjevanja te boravka u zadimljenim prostorijama. Kod odraslih najčešće prolazi bez posljedica, međutim, kod male djece se može dodatno zakomplicirati zbog uskih dišnih puteva. Simptomi uključuju promuklost, gubitak glasa, grebanje u grlu, čestu potrebu da se pročisti grlo, suho grlo ili kašalj i temperaturu.

Uzroci

Određeni virusi ili bakterije mogu djelovati na upalu grkljana i glasnica. Kronični laringitis može biti posljedica prekomjernog pušenja, prekomjerne konzumacije alkohola ili gastroezofagealnog refluksa (GERB), međutim, može se pojaviti i kao posljedica glasnog vikanja i pjevanja te boravka u zadimljenim prostorijama.

Liječenje

Najčešće se laringitis ne liječi i prolazi sam od sebe, međutim ovisno o uzroku liječnik može propisati antibiotike (kod bakterijske infekcije) te antihistaminike ili kortikosteroide (kada je u pozadini alergijska infekcija).