Pretraži Zdravlje AZ:


Upala prostate - tegobe i liječenje

drugi nazivi: PROSTATITIS

Opis

Prostatitis je upala prostate, žlijezde muškog spolnog sustava veličine oraha, smještene ispod mjehura. Prostata okružuje mokraćnu cijev. Glavna funkcija prostate je proizvodnja sjemene tekućine. Prostatitis je upala prostate koja u svom lakšem ili težem obliku pogađa 10-15% muškaraca. Simptomi mogu biti vrlo bolni i neugodni. Infekcija može biti uzrokovana spolno prenosivim bolestima, bakterijama ili se pojaviti kao posljedica neke druge infekcije u organizmu. Upalu može uzrokovati i niz nebakterijskih uzroka. Razlikujemo akutni i kronični bakterijski prostatitis, kronični prostatitis ili kronični sindrom zdjelične boli te asimptomatski neupalni prostatitis. Simptomi i terapija variraju od vrste prostatitisa.

Uzroci

Kao što i samo ime sugerira – kod bakterijskog prostatitisa, uzročnik je bakterija. Istraživači nisu sigurni što uzrokuje kronični prostatitis koji za uzročnika nema bakteriju. Smatra se da takvom stanju može pridonijeti trauma ili ozljeda prostate te problemi s imunološkim ili živčanim sustavom.

Liječenje

Kod bakterijskog prostatitisa liječenje se provodi oralnim antibioticima koji se uzimaju kroz nekoliko tjedana. U težim slučajevima, antibiotici se mogu davati i intravenozno. Kronična upala liječi se dugotrajnom primjenom antibiotika, obično 4-12 tjedana . Antimikrobni lijekovi nisu učinkoviti kod kronične nezarazne upale prostate. Od drugih lijekova mogu se davati laksativi koji omekšavaju stolicu i olakšavaju pražnjenje crijeva kako bi se oslobodio pritisak na prostatu te nesteroidna protuupalna sredstva (ibuprofen, diklofenak).