Pretraži Zdravlje AZ:


Upala rodnice - tegobe i liječenje

drugi nazivi: VAGINITIS

Opis

Vaginitis ili upala rodnice, jedan je od najčešćih ginekoloških problema. Najčešći uzročnici vaginitisa su Trichomonas vaginalis, Candida albicans, uzročnik vaginalne kandidijaze, i Gardnerella vaginalis koja je uzročnik bakterijske vaginoze. Najčešći simptomi su iritacija, peckanje, crvenilo i oticanje vanjskih spolnih organa te iscjedak koji ovisi o vrsti vaginitisa. Mogući su i bolni seksualni odnosi.

Uzroci

Najčešći uzročnici vaginitisa su Trichomonas vaginalis, Candida albicans uzročnik vaginalne kandidijaze i Gardnerella vaginalis koja je uzročnik bakterijske vaginoze. Postoje faktori rizika koji povećavaju mogućnost infekcije, a to su u prvom redu uporaba antibiotika, dijabetes, trudnoća, korištenja kortikosteroida, učestalo mijenjanje partnera, kontracepcijske pilule, pretilost i visoki unos nerafiniranog šećera.

Liječenje

Vaginalna kandidijaza liječi se uspješno velikim brojem antimikotika, dok se bakterijska vaginoza najčešće liječi metronidazolom ili klindamicinom. Lijek izbora kod infekcije Trihomonas vaginalis je metronidazol.