Pretraži Zdravlje AZ:


Upalna bolest crijeva - tegobe i liječenje

drugi nazivi: CROHNOVA BOLEST 

Opis 

Upalna bolest crijeva zajednički je naziv za ulcerozni colitis i Crohnovu bolest.

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva koja uzrokuje upalu u probavnom traktu. Bolest je slična ulceroznom kolitisu koji je obično ograničen na debelo crijevo i rectum, međutim, Crohnova se bolest može pojaviti bilo gdje u crijevu i napredovati dublje u tkiva. Simptomi uključuju kronični krvavi ili vodenasti proljev, bolove u trbuhu, groznicu i gubitak apetita. Simptomi se izmjenjuju, a sama bolest postaje aktivna ili odlazi u remisiju nekoliko puta tijekom jednog životnog vijeka. 

Crohnova bolest može uzrokovati crijevne smetnje, čireve (najčešće u donjem dijelu tankog crijeva, debelog crijeva ili rektuma), fistule i puknuća kože anusa. Osim toga, osobe s Crohnovom bolesti su u opasnosti od pothranjenosti jer njihova crijeva ne mogu apsorbirati sve potrebne hranjive tvari . Crohnova bolest zahvaća 2-7 na 100.000 ljudi i razvija se uglavnom u dobi između 20-40 godina, iako se može razviti i kod djece i starijih osoba. Ne postoji lijek za Crohnovu bolest iako neki lijekovi i kontrola prehrane mogu kontrolirati stanje i ponekad dovesti do dugoročne remisije. 

Uzroci 

Ne zna se sa sigurnošću što uzrokuje Crohnovu bolest. Teorije uključuju neispravno funkcioniranje imunološkog sustava, genetiku i prehranu bogatu zasićenim masnoćama i procesuiranom hranom budući da se Crohnova bolest najčešće pojavljuje u zapadnom dijelu zemljine polutke. Najvjerojatnije je da više faktora predstavlja okidače za nastanak bolesti. 

Liječenje 

Ne postoji lijek za Chronovu bolest i ulcerozni kolitis – uz pravilan režim prehrane, liječnik može propisati uporabu kortikosteroida i drugih protuupalnih lijekova (sulfasalazin, mesalmin). Ponekad se propisuju antibiotici i antidijaroici. Teži slučajevi zahtijevaju kirurško liječenje.