Pretraži Zdravlje AZ:


Uretritis - tegobe i liječenje

drugi nazivi: CISTITIS

Opis

Infekcije mokraćnog sustava učestale su infekcije koje se prema godišnjem broju oboljelih nalaze na drugom mjestu, odmah iza infekcija respiratornog sustava i predstavljaju jedan od najčešćih razloga za propisivanje antibiotika od strane liječnika.

Iako muškarci nisu pošteđeni ovih infekcija, žene će, zahvaljujući upravo svojoj anatomiji, češće oboljevati te se procjenjuje da je 50% žena barem jednom u životu imalo infekciju donjih mokraćnih sustava (mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi) ili gornjih mokraćnih sustava (bubrega i mokraćovoda). Naime, ako se upala mokraćne cijevi ( uretritis) i mokraćnog mjehura( cistitis) pravovremeno ne liječi, bakterije se mogu uspinjati preko mokraćovoda sve do bubrega i tamo uzrokovati snažnu i nimalo ugodnu upalu (pijelonefritis).

Cistitis i uretritis popraćeni su otežalim, učestalim i bolnim mokrenjem, peckanjem i snažnim pritiskom na mokrenje.

Uzroci

Kao mogući uzroci navode se infekcije bakterijama, posebice bakterijom Escherichia coli, ali i drugim bakterijama (Proteus mirabilis, Klebsiela aerogenes, Enteroccocus faecalis, Staphylococcus saphrophyticus ili Staphylococcus epidermidis) te virusima, gljivicama i parazitima.

Escherichia coli je bakterija koja je u normalnim uvjetima stanovnik flore probavnog sustava, ali se lako može naseliti u mokraćnom sustavu i tamo uzrokovati ozbiljne probleme. Smatra se da je odgovorna za infekcije mokraćnog sustava u 70- 90 % slučajeva. Najčešći put infekcije je prodor mikroorganizama iz probavnog ili vanjskog dijela spolnog sustava kroz mokraćnu cijev u mokraćni sustav gdje se bakterija počinje umnažati uzrokujući potom upalu koju zatim valja suzbiti.

Liječenje

Nakon analize urina i učinjene urinokulture, liječenje se provodi nekim od antibiotika na koji je uzročnik osjetljiv (trimetoprim-sulfametoksazol, nitrofurantoin, amoksicilin s klavulanskom kiselinom, cefalosporinima ili fluorokinolinima).

Međutim, pri konvencionalnom pristupu liječenju uroinfekcija problem nastaje kod učestalih, opetovanih infekcija mokraćnog sustava istim ili različitim uzročnicima zbog oslabljenog imuniteta, narušene prirodne ravnoteže sluznice mokraćnog sustava ili rezistencije bakterija na pojedine antibiotike.