Pretraži Zdravlje AZ:


Varikozne vene - tegobe i liječenje

drugi nazivi: proširene vene

Opis

Proširene vene predstavljaju najčešći poremećaj venske cirkulacije koji nastaje zbog oštećenja venskih zalistaka što rezultira zadržavanjem krvi u veni ili tijekom krvi u suprotnom pravcu. Pacijent ne mora imati nikakve simptome tegoba ili može imati osjećaj težine u nogama, nelagoda, bolnost, a stadij njihovih promjena kreće se od gotovo nevidljivih proširenih vena do onih vidljivih golim okom pa sve do promjena na samoj koži uzrokovanim bolešću vena. Žene imaju veću vjerojatnost da obole od proširenih vena od muškaraca i u mnogim je slučajevima ovaj problem samo kozmetičke prirode, ali u ozbiljnijim slučajevima mogu se dogoditi upale vena (flebitis), kožni čirevi i krvni ugrušci.

Uzroci

Zbog povrata krvi (refluksa) koje nastaje oštećenjem venskih zalistaka vene se šire i postaju uvećane. Ova bolest može u pozadini imati nasljedne faktore, međutim pojavljivanju i razvoju stanja pogoduje trudnoća, produljeno stajanje ili sjedenje, hormonalna kontracepcija, prekomjerna težina , težak fizički rad itd.

Liječenje

Lokalno se tegobe mogu spriječiti, odnosno ublažiti te spriječiti njihovo daljnje napredovanje bolesti. Na raspolaganju su brojne masti ili emulzije biljnog podrijetla koje učvršćuju stijenku vena, potom heparinske masti i gelovi koji pomažu cirkulaciji i sprečavaju stvaranje tromba, a koriste se i određene vrste dodataka prehrani koji također učvršćuju stijenku krvne žile.

U liječenju se mogu koristiti i unutarvenska radiofrekventna ili laserska ablacija, a u blažim slučajevima, sklerozacija ili ambulantna flebektomija. Pored navedenog koriste se i klasične kirurške metode liječenja (crossectomy, stripping).