Pretraži Zdravlje AZ:


Virusne bradavice - tegobe i liječenje

drugi nazivi: kondilomi

Opis

Bradavice, virusne, su male izrasline na koži uzrokovane djelovanjem virusnih infekcija na gornji sloj kože. Kao uzročnik se navodi HPV – humani papiloma virus. Iako je riječ o izraslinama koje inače nisu bolne, bradavice se mogu izobličiti i postati estetski vrlo neprivlačne, a ako se pojave na području zahvaćenom stalnim trenjem, može doći do boli, trauma kože i iritacije.

Uzroci

Bradavice se obično javljaju kod djece i mlađih osoba, ali se mogu pojaviti i u bilo kojoj drugoj dobi. Genitalne bradavice su prilično zarazne i postoji velika vjerojatnost za njihovo širenje neodgovornim seksualnim ponašanjem. Bradavice su uzrokovane različitim sojevima HPV-a (humanog papiloma virusa) i veća je vjerojatnost da će se pojaviti kod osoba koje već otprije imaju oštećenu ili ozlijeđenu kožu.

Rizik od dobivanja bradavica raste s neodgovornim seksualnim ponašanjem, korištenjem javnih bazena i kupaonica, ozljeđivanjem kože, određenim kroničnim bolestima kao i lijekovima koji će oslabiti vaš imunološki sustav. Prema istraživanjima, ojačavanje imunološkog sustava može dovesti do nestanka bradavica.

Liječenje

U novije vrijeme pojavile su se metode koje uključuju zaleđivanje bradavica tekućim dušikom u trajanju od tridesetak sekundi. Uz to se često bradavice spaljuju ili kirurški odstranjuju. Mogu se premazivati 40% salicilnom kiselinom i visokim dozama vitamina A. Liječenje genitalnih bradavica (kondiloma) je dugotrajno jer se bradavice često vraćaju, a uključuje liječenje interferonom i podofilinom, kiruršku intervenciju, kauterizaciju, laser i krioterapiju.