Pretraži Zdravlje AZ:


Virusni hepatitis - tegobe i liječenje

drugi nazivi: HEPATITIS

Opis

Hepatitis je upala jetre nastala utjecajem virusa. Hepatitis također može biti uzrokovan poremećajem u radu imunološkog sustava, upotrebom narkotika, kemikalijama i toksinima iz okoliša. Najčešće se pojavljuju A, B i C hepatitis dok  su hepatitisi D i E rjeđi.

Tip A je najčešći oblik virusnog hepatitisa i najučestaliji kod djece školske dobi.  Bolest se obično prenosi kada netko proguta fekalne materije putem kontaminirane hrane ili vode, ali se može pojaviti i nakon seksualnog odnosa s nosiocem virusa. Osoba koja ima hepatitis može biti zarazna i prije nego što ima simptome bolesti. 

Za razliku od ostalih oblika virusnog hepatitisa, kod tipa A, virus ne ostaje u tijelu nakon oporavka. Najbolji način za sprečavanje ove virusne infekcije su cjepivo i održavanje higijene.

Zaraza hepatitisom B i C javlja se bez obzira na dobne skupine. Većina ljudi zaraženih hepatitisom B oslobađa se ovog virusa unutar šest mjeseci od početka infekcije iako se bolest može pretvoriti u kroničnu i biti vrlo ozbiljna pa čak i pogubna za život. Hepatitis B se dobije putem kontakta sa zaraženom krvi i drugim tjelesnim tekućinama. Ova bolest je puno teža od hepatitisa uzrokovanog virusom tipa A i ako prijeđe u kroničnu bolest može izazvati teško oštećenje jetre, uključujući i cirozu. Zaraza hepatitisom B povećava mogućnost za zarazu i hepatitisom D.

Hepatitis C obično se širi putem zaražene krvi (dijeljenje igala kod ovisnika). Može se raditi o akutnoj infekciji ili o kroničnoj infekciji, opasnoj po život.

Uzroci

Hepatitis A najčešće se prenosi nečistim rukama i općenito slabim održavanjem higijene prije no što se rukama dodirnu usta – najučestaliji je tip kod djece školske dobi. Može se prenositi i konzumacijom kontaminirane hrane te bliskim kontaktom s nekim tko ima virus.

Hepatitis B i C se prenose putem zaražene krvi i tjelesnih izlučevina. Česte su zaraze kontaminiranim iglama kod ovisnika kao i nezaštićenim spolnim odnosom s osobom koja je zaražena (češće za tip B).

Liječenje

Liječenje akutnog oblika hepatitisa okrenuto je ka sprečavanju daljnjeg oštećenja jetre i sprečavanju širenja virusa prema drugim osobama. Većina slučajeva akutnog hepatitisa prođe s blagim simptomima. Oprez je potreban kod osoba s visokim rizikom od komplikacija kao što su trudnice, starije osobe i osobe s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. U rijetkim slučajevima akutni hepatitis može dovesti do zatajenja jetre što zahtijeva transplantacijsko liječenje.

Kod kroničnog hepatitisa najvažnije je očuvati funkcije jetre i spriječiti njeno daljnje oštećenje te ojačati imunološki sustav. Postoji više lijekova koji mogu pomoći u liječenju kroničnog hepatitisa kao što su interferon i neki antivirotici. U liječenju je važno paziti na prehranu (bez masne hrane) i ne konzumirati alkohol.