Pretraži Zdravlje AZ:


Žučni kamenci - tegobe i liječenje

drugi nazivi: upala žučovoda

Opis

Žučni mjehur ili žučna vrećica je organ smješten ispod jetre koji pohranjuje i koncentrira žuč stvorenu u jetri. Žuč pomaže u probavi i emulgiranju masti, a sastoji se od žučnih soli, bilirubina, elektrolita, kolesterola i drugih lipida  te produkata metaboličke razgradnje koje žuč ispušta u dvanaesterac.

Glavna uloga žuči je emulgiranje masti i vitamina topivih u uljima. Žučni kamenci su češće prisutni u žučnom mjehuru nego u žučnim putovima, a dijelimo ih u dvije osnovne skupine: kolesterolski i pigmentni kamenci. Većina žučnih kamenaca spada u tip kolesterolskih kamenaca. Za nastanak ovog tipa kamenaca, najvažnija je prisutnost žuči prezasićene kolesterolom. Pigmentni kamenci su obično malih dimenzija i crnog izgleda poput ugljena. Ovaj oblik kamenaca nalazimo kod bolesnika s kroničnim bolestima kao što su kronična hemoliza, alkoholna ciroza jetre i kronična infekcija žučnih putova.

Uzroci

Ako je žuč prezasićena kolesterolom, koji je glavni sastojak većine žučnih kamenaca, može doći do stvaranja kamenaca. Nakon što se početno stvorila jezgra, kamenac može dalje rasti uz izazivanje upale u žučnom mjehuru koja pak pogoduje daljnjem rastu.

Liječenje

Ako dođe do neke od komplikacija uzrokovanih postojanjem kamenca u žučnom mjehuru ili žučovodu, liječnici se mogu odlučiti za kiruršku intervenciju. Kada kirurška terapija nije moguća ili je visoko rizična, kamenac se može odstraniti endoskopskim tehnikama.

Popularno je u posljednje vrijeme i otapanje kamenca medikamentima – kenodeoksikolnom kiselinom, urzodeoksikolnom kiselinom i  metil-tercijarnim-butil-eterom (MTBE).

Danas je posebno "popularna" metoda litotripsije, odnosno razbijanja kamenaca valovima.