Medicina i farmacija

Opasna bakterija sije strah u Njemačkoj

Rijedak soj bakterije E.coli koji može izazvati otkazivanje rada bubrega i unutarnje krvarenje, porijeklom iz zaraženog povrća, usmrtio je četvero ljudi u nekoliko dana

Opasna bakterija sije strah u Njemačkoj

Veoma opasan soj bakterije E. Coli koji može izazvati unutarnje krvarenje, otkazivanje rada bubrega, grčeve u trbuhu, proljev i anemiju – ovih dana sije paniku u Njemačkoj.

Od posljedice zaraze enterohemoragijskom E.coli preminule su 4 osobe, 300 je oboljelo, a 80 završilo na bolničkom liječenju. 
 
Kako se čini prema posljednjim vijestima koje stižu iz Njemačke, izvor ove zaraze krije se u konzumaciji sirovog voća i povrća koje je bilo gnojeno stajskim gnojem zaraženim bakterijom. 
 
Najviše je oboljelih iz sjvernih i sjeveroistočnih krajeva Njemačke – u saveznim pokrajinama Schleswig-Holstein, Donja Saska i u Hamburgu. Ova situacija je pokazala da postoji previše nedorečenosti i nejasnoća u kontroli hrane koja se u Njamaškoj pa tako i kod nas, stavlja na tržište jer se mikrobiološki nadzor nad voćem i povrćem ne provodi redovito nego povremeno, za razliku od ispitivanja ostataka pesticida koje se redovito provodi.
 
Enterohemoragijsku E.coli možemo unijeti preko mesa, mlijeka ili pak svježeg voća i povrća i velika je utjeha to što se radi o rijetkom, ne onom soju bakterije na koji smo navikli kada spominjemo E.coli. 
 
 
Izvor: HINA
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.