Pripravci zelene ljekarne

Osnove za izradu pripravaka zelene ljekarne

U novoj rubrici Vašeg kutka – Pripravci zelene ljekarne donosimo vam osnove potrebne za izradu vaših preparata

Osnove za izradu pripravaka zelene ljekarne

Ako se još do sada niste okušali u izradi pripravaka prirodne kozmetike ili pripravka od ljekovitog bilja i eteričnih ulja, pripremili smo za vas popis osnovnih potrepština kao i najvažnije savjete za izradu i čuvanje pripravaka.

Koristite isključivo najkvalitenije materijale!

U nekom od naših idućih tekstova donosimo vam savjete kako prepoznati kvalitetu na tržištu, ali sada samo ukratko – pripazite na kvalitetu biljnog materijala, ljekovitog bilja s kojim ćete izrađivati pripravke, biljnih ulja, hidrolata i svih ostalih materijala s kojima ćemo izrađivati pripravke.
 

Za izradu pripravaka najnužnije je imati:
 
- dobru gramsku vagu
- graduirane vatrostalne čaše različitih veličina ( nekoliko komada)
- menzure
- lijevke
- filter papir, gazu
- porculanski ili keramički mužar
- inox male i velike posudice
- inox male i velike žlice
- veće staklene posude sa poklopcem za izradu macerata i tinktura
- tamne bočice od 30, 50, 100 sa uljnim i alkoholnim zatvaračima i boce od 200, 500 i 1000 ml sa razdjelnicima
- kutijice za masti i kreme
 
 
Higijena
 
Pranju suđa nakon izrade pripravaka treba posvetiti dosta pažnje. 
Kontaminacija je neizbježna tamo gdje nema konzervansa, a mi ih, osim onih prirodnih, nećemo stavljati u pripravke. Suđe se, nakon korištenja, pere dvaput detergentom i dobro ispire. S vremena na vrijeme možete ga nakon pranja i ispiranja isprati još jednom alkoholom i dobro posušiti. 
Svjesna da pretjerujem i nemoćna da idem protiv sebe, perem suđe ovako- operem dvaput na ruke i onda još okrenem u perilici na temperaturi za inox posuđe, a jednom u deset dana isperem alkoholom. Ako ste radili sa nečim zaista masnim (npr. lanolin, vazelin) prvo skinite mast papirnatim ubrusom, a tek nakon toga perite detergentom jer ćete inače plivati u masnoći i nećete je se moći dugo riješiti. 
Ne treba napominjati da se takvo suđe ne smije koristiti zajedno sa stvarima za svakodnevnu upotrebu niti da se ne može prati istim spužvicama kojima ste oprali lonac sa šalšom od paradajza ili tanjure nakon ručka, nego odvojeno. 
Isto tako, ako ga perete u perilici suđa- stavite samo to suđe na pranje kako bi što više izbjegli kontaminaciju mikroorganizmima. Ako ne namjeravate bacati bočice i kutijice nakon što ste potrošili neki pripravak dobro ih operite i obavezno isperite alkoholom.
 
 
Čuvanje i rokovi trajanja
 
Bočice u kojima se drže tinkture, macerati, ulja i uljne mješavine obavezno moraju biti od tamnog stakla. Kada su izrađeni, neki pripravci se moraju čuvati u hladnjaku, neke je dovoljno čuvati na hladnom i suhom mjestu, ali uglavnom se svi pripravci moraju čuvati zaštićeni od svjetlosti. 
Rokovi trajanja pripravaka napravljenih bez uporabe konzervansa su od tri mjeseca za kreme i losione do nekoliko godina za alkoholne tinkture.
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.