Ekologija i energija

Pčele su pronašle utočište na neočekivanom mjestu – krovovima Pariza

Neke od najboljih vrsta meda prave se na krovovima poznatih zgrada francuske prijestolnice, gdje su pčele barem privremeno pronašle svoje utočište

Pčele su pronašle utočište na neočekivanom mjestu – krovovima Pariza





Da su pčele ugrožene, više i nije vijest. Nažalost, broj pčela je posljednjih nekoliko godina počeo značajno opadati, a pojedine europske regije prijavile su izumiranje čak 80 % pčela. Kao neki od mogućih uzroka nestajanja pčela navode se klimatske promjene, nestanak staništa, korištenje pesticida, uvođenje genetički modificiranih kultura.

Pčela medarica (Apis mellifera) smatra se jednim od najznačajnijih oprašivača biljaka, a za nas ljude vjerojatno je i najkorisniji kukac kojeg možemo zamisliti. Nužno je osvijestiti koliko su pčele važne zbog oprašivanja, proizvodnje meda, ali i zbog održavanja sofisticirane ravnoteže u prirodi. Dokazano je da pčele oprašuju preko 75% biljaka koje koristimo za hranu (pretežno voće i povrće). Med i ostali pčelinji produkti poput cvjetnog praha, propolisa, matične mliječi i voska primjenjuju se tisućama godina u liječenju raznih bolesti, a značajna je i njihova ekonomska korist. Prema New York Timesu, štete nastale nestankom pčela mogle bi Sjedinjene Američke Države koštati čak 14 milijardi dolara.

Međutim, pčele su djelomično spasenje pronašle na malo vjerojatnom mjestu – pariškim krovovima. U srcu velikog grada, pčele su sigurne od štetnih utjecaja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje, a još uvijek mogu pronaći širok spektar cvijeća i bilja, kao što je lipa, ružmarin, timijan, lavanda… Sve to na krovovima nekih od najznačajnijih zgrada francuske prijestolnice, uključujući Musée d'Orsay, Hotel National des Invalides i Monnaie de Paris, sjedište Pariške kovnice.

Pročitaj i ovo:

Posadi cvijet za pčelinji svijet
Eko uzgoj biljaka za budućnost pčelarstva
Pčelinji proizvodi u kozmetici gode koži

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.