Predstavljamo

Pri Kovačniku: Seosko domaćinstvo ovjenčano lovorikama s hranom proizašlom iz raja

Božanstvena pohorska gibanica koju bi i anđeli jeli, svježi namazi od sezonskih namirnica te domaće kobasice za koje se recept ljubomorno čuva samo su neki od razloga zašto posjetiti domaćinstvo Pri Kovačniku

Pri Kovačniku: Seosko domaćinstvo ovjenčano lovorikama s hranom proizašlom iz raja
 





Planica 9, Fram, na istočnim padinama slovenskog Pohorja, adresa je koju vrijedi upamtiti i prvom prilikom posjetiti. Ovdje se nalazi obiteljsko seosko domaćinstvo Pri Kovačniku, pravi primjer seoske idile i dokolice dok se pred vama izmjenjuju prizori zelenog Pohorja i tanjuri s domaćim specijalitetima.

Ovjenčana nagradama

I zaista, prvo što ćete ovdje primijetiti je farma uređena kao bombončić, ušuškana u zeleni raj – mnogi gosti uživaju jednostavno sjedeći u miru u toj zelenoj raskoši, pod zaklonom brajde pred kućom ili u ugodnoj hladovini terase, s koje ćete uživati u pogledu na šarene cvjetne gredice i maštovite sezonske aranžmane. Pažljivo uređeno okruženje i cjelokupna zelena priča domaćinstva Pri Kovačniku donijela im je nagradu Crystal Rose, najviše priznanje koje dodjeljuje Hortikulturno društvo Maribor. No, ovo nije jedina nagrada u njihovom arsenalu jer ih krasi titula najbolje turističke farme u Sloveniji, Tripadvisorove preporuke te 4 jabuke koje predstavljaju najviši stupanj kvalitete usluge na turističkoj farmi.

Foto: Pri Kovačniku

Seosko domaćinstvo posjetitelje prima još od 1981. godine, a svaki se gost ovdje ugošćen ubrzo osjeća kao kod kuće. Za to skrbe svi članovi obitelj Štern, mama Angelca i otac Janez, sin Danilo sa suprugom Barbarom i djecom Aljažem i Julijom, koji su svi odreda angažirani u vođenju farme. Mama Angelca i Barbara vode brigu o vrtu, a od svježih proizvoda nastaju delicije koje gosti pronalaze na tanjurima ili na policama trgovina. Tata Janez pažljivo priprema mesne delicije, a zaslužan je za tajni recept za suhe kobasice od goveđeg i svinjskog mesa koje možete ponijeti sa sobom kući. Danilo je preuzeo farmu kao mladi farmer 2008. godine, a istim stopama ide i Aljaž, najmlađi „zemljoposjednik“ te njegova sestra Julija, koja svojom otvorenošću i ljubavlju prema životinjama brzo osvoji sve posjetitelje.

Foto: Pri Kovačniku

Gibanica koju bi i anđeli jeli

Na prve mirise domaće kuhinje garantirano poteku sline, a svi koji cijene tradiciju, lokalne proizvode i sezonsku ponudu začinjenu suvremenim pristupom i kreativnošću na ovom će se imanju naći u kulinarskom raju. Za početak slijedi zagrijavanje domaćim aperitivom - borovničkom, smrekom ili nekim drugim voćnim likerom. Za to vrijeme Angleca i Barbara u kuhinji rad završne pripreme kako bi domaća pašteta, namazi od sezonskih namirnica i svježi kruh stigli na stol svježi i mekani kao da su iz raja proizašli.

Foto: Pri Kovačniku


Nakon toga slijede naresci, zaseka i domaće krvavice, a već spomenute kobasice prema recepturi tate Janeza nestaju brzinom svjetlosti (nemojte reći da vas nismo upozorili). Tradicionalne štajerske delicije, kao što su goveđa juha ili štajerska kisela juha, pohorski paprikaš i teletina iz domaćeg uzgoja samo su dio raznovrsne ponude koja će razmaziti sve vaše nepce. Svakako ostavite mjesta za specijalitet kuće mame Angelce, pohorsku gibanicu za koju se priča da je tako dobra da bi je i anđeli jeli. Napravljena od svježeg skuta i ljubavi, prema receptu koji se prenosi s generacije na generaciju, ova božanstvena slastica jednostavno se topi na jeziku.

Foto: Pri Kovačniku

Velik izbor namaza, džemova, sokova, čajeva i suhomesnatih proizvoda možete ponijeti sa sobom kući, ako prije odlaska zaviriti u njihov dućan s domaćim proizvodima.

Noćenje u pohorskom stilu

Jednom kad ste se dobro najeli (u što uopće ne sumnjamo), napunite pluća pohorskim zrakom i lagano protegnite noge. Uz 40 goveda, imanjem se šeće čitava paleta domaćih životinja: svinje, guske, kokoši, a na radost najmanjih posjetitelja, na farmi obitava i poni Marsi, svinjica Peppa, pas Muri, mačići i zečići – svi spremni na igru i maženje. Ako svoj boravak želite produžiti, slobodno, jer se Pri Kovačniku nalaze i prostrane sobe uređene u rustikalnom stilu, a uz noćenje dolazi i pravi domaći pohorski doručak.

Foto: Pri Kovačniku

Iskoristite priliku pa se uputite i u istraživanje lokalnih atrakcija: u blizini se nalazi 300 godina staro Vešnerovo domaćinstvo s otvorenom kuhinjom i crkva sv. Križa, starinska uljara Fram, Potnikova smreka, Črno jezero te slapovi Šumik i Skalca. Zimi se pak obavezno skija na popularnom slovenskom skijaškom centru na Mariborskom Pohorju, udaljenom 11 kilometara.

Više informacija na www.kovacnik.com


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.